Sałatka z pieczoną dynią, rukolą i mozzarellą [PRZEPIS]
Wypróbuj przepis na zdrowy lunch z pieczoną dynią!
Jeśli cierpicie na refluks, to wiecie, że czasem nawet przygotowanie prostej sałatki bywa wyzwaniem. Niektóre warzywa, przyprawy czy ciężkostrawne sosy nie są wskazane. Co jeść, aby uniknąć zgagi?
W ramach serii przepisów przygotowanych we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską dzielimy się pomysłami na dania zgodne z dietą refluksową. Tym razem przepis na zdrowy lunch.
Sałatka z pieczoną dynią, rukolą i mozzarellą
Składniki na 1 porcję. W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 19 g białka, 15 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 8,7 g błonnika
Dynię pokroić w plasterki (nie trzeba jej obierać). Posmarować oliwą i piec w piekarniku około 30 minut aż się zarumieni.
Oliwę wymieszać z musztardą i miodem.
Na talerz wyłożyć rukolę, upieczoną dynię i kawałki mozzarelli. Całość polać sosem i posypać prażonymi płatkami migdałów oraz żurawiną.
Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.