Sałatka z pieczoną dynią, rukolą i mozzarellą [PRZEPIS]
sty
16
2023
Wyłączono
Jeśli cierpicie na refluks, to wiecie, że czasem nawet przygotowanie prostej sałatki bywa wyzwaniem. Niektóre warzywa, przyprawy czy ciężkostrawne sosy nie są wskazane. Co jeść, aby uniknąć zgagi?
W ramach serii przepisów przygotowanych we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską dzielimy się pomysłami na dania zgodne z dietą refluksową. Tym razem przepis na zdrowy lunch.
Sałatka z pieczoną dynią, rukolą i mozzarellą
Składniki na 1 porcję. W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 19 g białka, 15 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 8,7 g błonnika
Dynię pokroić w plasterki (nie trzeba jej obierać). Posmarować oliwą i piec w piekarniku około 30 minut aż się zarumieni.
Oliwę wymieszać z musztardą i miodem.
Na talerz wyłożyć rukolę, upieczoną dynię i kawałki mozzarelli. Całość polać sosem i posypać prażonymi płatkami migdałów oraz żurawiną.
Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.
Podmiot prowadzący reklamę i dystrybutor: Alfasigma Polska Sp. z o.o. Wytwórca: Biofarma S.r.l., Mereto di Tomba (UD) – Włochy
Esoxx One to wyrób medyczny przeznaczony do terapii refluksu żołądkowo-przełykowego
Poprzez dalsze korzystanie ze strony, zgodnie z ustawieniami przeglądarki, zgadzasz się na używanie przez Alfasigma i naszych parterów plików cookie, w celu personalizowania treści i reklamy na podstawie Twoich zainteresowań i preferencji, oferowania lepszego doświadczenia korzystania ze strony oraz analizowania ruchu. Więcej informacji, w tym jak zmienić ustawienia / wycofać zgodę, w Polityce Plików Cookie. AkceptujęPolityka Plików Cookie