Przepis na sałatkę z dynią i rukolą

Jeśli cierpicie na refluks, to wiecie, że czasem nawet przygotowanie prostej sałatki bywa wyzwaniem. Niektóre warzywa, przyprawy czy ciężkostrawne sosy nie są wskazane. Co jeść, aby uniknąć zgagi?

W ramach serii przepisów przygotowanych we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską dzielimy się pomysłami na dania zgodne z dietą refluksową. Tym razem przepis na zdrowy lunch.

Sałatka z pieczoną dynią, rukolą i mozzarellą


Składniki na 1 porcję.
W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 19 g białka, 15 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 8,7 g błonnika

Składniki:

  • 200 g dyni piżmowej
  • 60 g mozzarelli light
  • 50 g rukoli
  • 1,5 łyżki migdałów w płatkach (15 g)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
  • 1 łyżeczka miodu (10 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 łyżka żurawiny suszonej żurawiny suszonej (12 g)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokroić w plasterki (nie trzeba jej obierać). Posmarować oliwą i piec w piekarniku około 30 minut aż się zarumieni.
  2. Oliwę wymieszać z musztardą i miodem.
  3. Na talerz wyłożyć rukolę, upieczoną dynię i kawałki mozzarelli. Całość polać sosem i posypać prażonymi płatkami migdałów oraz żurawiną.

Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.

Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.

Dowiedz się więcej o refluksie i zgadze.

Lek na zgagę - Esoxx One
Dystrybutor: Alfasigma Polska Sp. z o.o.
Wytwórca: Biofarma

Esoxx One – podręczna saszetka na zgagę i szybka pomoc przy objawach refluksu

Dystrybutor: Alfasigma Polska Sp. z o.o.
Wytwórca: Biofarma