Nawracająca zgaga potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Zdarza się, że atakuje w najmniej oczekiwanym momencie, utrudniając normalne funkcjonowanie. Dowiedz się, jak rozpoznać zgagę i jak jej przeciwdziałać.
Zgaga – co warto wiedzieć?
Czym jest zgaga?
Zgaga to uczucie palenia i pieczenia w klatce piersiowej i przełyku (w dołku podsercowym), za mostkiem, niekiedy dochodzące aż do gardła.
Czasami zgaga może być mylona z objawami niedokrwienia serca, choć osoby cierpiące na chorobę wieńcową zazwyczaj dobrze rozróżniają te dolegliwości. Objawy związane z chorobą wieńcową występują po wysiłku lub po wyjściu na zimne powietrze. Natomiast zgaga zwykle pojawia się po posiłku czy podczas schylania się.
Zgaga jest typowym objawem choroby refluksowej, polegającej na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Zgaga występująca sporadycznie, np. po spożyciu określonych pokarmów – np. po spożyciu alkoholu lub smażonych tłustych pokarmów nie musi się wiązać z chorobą1.
Przyczyny zgagi
Zgaga jest wywołana cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Zawarty w niej kwas solny działa drażniąco na nabłonek przełyku1.
Prawidłowo działający dolny zwieracz przełyku kurcząc się prawidłowo, zapobiega wstecznemu zarzucaniu pokarmu. Do zarzucania będzie dochodzić przy niewydolności tego zwieracza. Niewydolność zwieracza może wynikać ze zbyt częstej jego relaksacji (rozluźnienia).
Jako objaw zgaga często występuje w chorobie refluksowej przełyku. Przyczyny zgagi są różne, ale wśród czynników drażniących wymienia się najczęściej:
- pokarmy i napoje, takie jak kawa, napoje gazowane, czekoladki, orzeszki ziemne, owoce cytrusowe, pomidory, mięta, ostre przyprawy czy tłuste jedzenie2
- palenie papierosów2
- ciąża (zgaga w początkowym okresie ciąży wiąże się ze zmianami hormonalnymi; wskutek działania progesteronu rozluźniają się mięśnie przewodu pokarmowego, w tym odgrywający kluczową rolę przy powstawaniu zgagi – dolny zwieracz przełyku. Natomiast zgaga pojawiająca się w późniejszych miesiącach ciąży to efekt powiększania się macicy2
- stres3

dieta (np. tłuste jedzenie, gazowane napoje, kawa itd).

palenie papierosów

ciąża

stres
Wytwórca: Biofarma
Esoxx One – podręczna saszetka na zgagę i szybka pomoc przy objawach refluksu
Dystrybutor i podmiot prowadzący reklamę: Alfasigma Polska Sp. z o.o.
Wytwórca: Biofarma
Domowe sposoby na zgagę
Co na zgagę? Oto domowe sposoby na zredukowanie nieprzyjemnych objawów1:
- kisiel z siemienia lnianego – nie tylko łagodzi podrażnienia nabłonka przełyku, ale także go wzmacnia i osłania; działa ochronnie również na błonę śluzową żołądka;
- imbir – świeże kłącze wchłania kwasy cofające się do przełyku i szybko łagodzi podrażnienia; można ssać cienki plasterek lub przygotować napar (wystarczy grubszy plaster imbiru zalać gorącą wodą i po 10 minutach wypić);
- migdały – pomagają zneutralizować kwasy żołądkowe; najlepiej przegryzać je powoli, gdy tylko pojawi się pieczenie;
- kminek – pobudza wydzielanie soków trawiennych; można żuć kilka ziarenek po posiłku i dodawać do potraw, pomaga też kminkowa herbatka;
- napój z sody – soda oczyszczona zobojętnia kwas, dlatego szybko neutralizuje soki trawienne w przełyku; gdy zaczyna się pieczenie rozpuść łyżeczkę proszku w 1/3 szklanki letniej wody i powoli wypij
Poznaj Agę Zgagę!
Odwiedź profil Agi Zgagi i odkrywaj codzienne porcje wiedzy, porad i pomysłów na lepsze funkcjonowanie przy objawach refluksu i zgadze!
Zgaga – kiedy zgłosić się do lekarza?
Zgaga może być objawem poważnych schorzeń, dlatego w nagłych przypadkach należy skonsultować się z lekarzem. Natychmiastowy kontakt z lekarzem jest konieczny, jeśli zgadze towarzyszą silny ucisk lub ból w klatce piersiowej w połączeniu z bólem ramienia lub szczęki oraz trudnościami w oddychaniu1.
Poza tym, na wizytę do lekarza umów się, jeśli1:
- mimo stosowania leków dostępnych bez recepty, zgaga nie ustępuje,
- masz zgagę częściej niż dwa razy w tygodniu,
- masz słaby apetyt lub trudności z jedzeniem co powoduje utratę wagi,
- cierpisz z powodu trudności z połykaniem pokarmów.