Dieta refluksowa jest bardzo wymagająca. Każdego dnia musimy zwracać uwagę na to, co jemy. Znów jesteś w biegu, ale masz ochotę na jakąś niebanalną przekąskę? Podpowiadamy co przygotować, by było pysznie, zdrowo i bez zgagi.

Oto pomysł na proste, ale ciekawe połączenie smaków w formie pożywnej przekąski z dodatkiem owoców! Przepis powstał we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską i jest zgodny z dietą refluksową.

Grzanki z ricottą i borówkami


Składniki na 1 porcję.
W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 18 g białka, 13 g tłuszczu, 61,5 g węglowodanów, 4,3 g błonnika

Składniki:

  • 100 g bagietki lub grahamki
  • 50 g serka ricotta
  • 50 g borówek (można zamienić na maliny)
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (10 g)
  • 1 łyżeczka miodu (10 g)

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę lub grahamkę pokroić w poprzek na kromki, podpiec w piekarniku, posmarować serkiem i obłożyć owocami.
  2. Migdały lekko uprażyć na suchej patelni i posypać nimi kanapki. Całość polać miodem. Dodatkowo można ozdobić kanapki listkami melisy.

Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.

Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.

Dowiedz się więcej o refluksie i zgadze.

Pani dietetyk

mgr Joanna Marciszewska
dietetyk kliniczny

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Staż naukowy odbyła w Stanach Zjednoczonych. Specjalizuje się w dietach przy chorobach układu pokarmowego, chorobach przewlekłych oraz diecie przy insulinooporności.

Strona internetowa: www.dietetyk.tv

Lek na zgagę - Esoxx One
Esoxx One – podręczna saszetka na zgagę i szybka pomoc przy objawach refluksu