Co jeść przy refluksie i zgadze? PRZEPIS NA PRZEKĄSKĘ
We współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską przygotowaliśmy serię prostych przepisów zgodnych z dietą refluksową.
Dieta refluksowa bywa wymagająca. Zwłaszcza gdy jesteśmy w biegu i nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych posiłków. Chcąc przekąsić coś na szybko, często ignorujemy zalecenia i sięgamy po łatwo dostępne w danym momencie składniki. Co w takim jeść, żeby uniknąć zgagi?
We współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską przygotowaliśmy serię prostych przepisów zgodnych z dietą refluksową. Tym razem dzielimy się pomysłem na szybką i bezpieczną przekąskę. Składniki na jej przygotowanie znajdziecie w większości sklepów.
Tortilla z serkiem, szynką i warzywami
Składniki na 1 porcję. W 1 porcji znajdziesz: 350 kcal, 19 g białka, 13 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 7,5 g błonnika pokarmowego
Składniki:
1 tortilla pełnoziarnista
3 łyżki naturalnego białego serka do smarowania (75 g)
2 plastry szynki z indyka lub kurczaka
2 łyżki kukurydzy z puszki lub ugotowanej
1 mały ogórek (ok. 40 g)
3 liście sałaty
szczypta oregano
Sposób przygotowania:
Tortillę podpiec w piekarniku lub na suchej patelni.
Posmarować serkiem, posypać oregano, obłożyć sałatą, plastrami ogórka. Posypać kukurydzą i nałożyć na wierzch szynkę.
Placek tortilli zawinąć. Można przekroić na mniejsze kawałeczki w poprzek.
Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.