Kto często zmaga się objawami refluksu lub zgagi, ten doskonale wie, jakim wyzwaniem jest skomponowanie codziennej diety, aby nie wywoływać i nie pogarszać uciążliwych objawów. Dlatego we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską stworzyliśmy nowy cykl bezpiecznych przepisów na dania dedykowane osobom zmagającym się z chorobą refluksową.

Zaczynamy od szybkiego, ale przede wszystkim pożywnego i kojącego śniadania. Smacznego!

Szybka granola z jogurtem, bananem i borówkami


PRZEPIS

Składniki na 1 porcję.
W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 15 g białka, 7,8 g tłuszczu, 77 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 0,5 łyżki nasion słonecznika
  • 0,5 łyżki żurawiny suszonej
  • 1,5 łyżki syropu klonowego 
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5%
  • 1 mały banan
  • garść borówek (ok. 30 g)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Na suchą patelnię wsypać płatki owsiane i nasiona słonecznika. Podgrzewać na średniej mocy co chwilę mieszając.
  2. Po ok. 3-5 min, gdy płatki zaczną nabierać lekko złotego koloru, posypać cynamonem i zalać całość syropem klonowym i wymieszać, po chwili zdjąć z palnika.
  3. Jogurt przełożyć do miseczki, posypać granolą z patelni, pokrojonym bananem, borówkami i żurawiną.

Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.

Dowiedz się więcej o refluksie i zgadze.

mgr Joanna Marciszewska
dietetyk kliniczny

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Staż naukowy odbyła w Stanach Zjednoczonych. Specjalizuje się w dietach przy chorobach układu pokarmowego, chorobach przewlekłych oraz diecie przy insulinooporności.

Strona internetowa: www.dietetyk.tv

Lek na zgagę - Esoxx One
Esoxx One – podręczna saszetka na zgagę i szybka pomoc przy objawach refluksu