Co jeść przy refluksie i zgadze? PRZEPIS NA ŚNIADANIE
lis
26
2021
Wyłączono
Kto często zmaga się objawami refluksu lub zgagi, ten doskonale wie, jakim wyzwaniem jest skomponowanie codziennej diety, aby nie wywoływać i nie pogarszać uciążliwych objawów. Dlatego we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską stworzyliśmy nowy cykl bezpiecznych przepisów na dania dedykowane osobom zmagającym się z chorobą refluksową.
Zaczynamy od szybkiego, ale przede wszystkim pożywnego i kojącego śniadania. Smacznego!
Szybka granola z jogurtem, bananem i borówkami
PRZEPIS
Składniki na 1 porcję. W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 15 g białka, 7,8 g tłuszczu, 77 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych górskich
0,5 łyżki nasion słonecznika
0,5 łyżki żurawiny suszonej
1,5 łyżki syropu klonowego
150 g jogurtu naturalnego 1,5%
1 mały banan
garść borówek (ok. 30 g)
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię wsypać płatki owsiane i nasiona słonecznika. Podgrzewać na średniej mocy co chwilę mieszając.
Po ok. 3-5 min, gdy płatki zaczną nabierać lekko złotego koloru, posypać cynamonem i zalać całość syropem klonowym i wymieszać, po chwili zdjąć z palnika.
Jogurt przełożyć do miseczki, posypać granolą z patelni, pokrojonym bananem, borówkami i żurawiną.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.