Dieta refluksowa jest bardzo wymagająca. Każdego dnia musimy zwracać uwagę na to, co jemy. Znów jesteś w biegu, ale masz ochotę na jakąś niebanalną przekąskę? Podpowiadamy co przygotować, by było pysznie, zdrowo i bez zgagi.
Oto pomysł na proste, ale ciekawe połączenie smaków w formie pożywnej przekąski z dodatkiem owoców! Przepis powstał we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską i jest zgodny z dietą refluksową.
Grzanki z ricottą i borówkami
Składniki na 1 porcję. W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 18 g białka, 13 g tłuszczu, 61,5 g węglowodanów, 4,3 g błonnika
Składniki:
100 g bagietki lub grahamki
50 g serka ricotta
50 g borówek (można zamienić na maliny)
1 łyżka migdałów w płatkach (10 g)
1 łyżeczka miodu (10 g)
Sposób przygotowania:
Bagietkę lub grahamkę pokroić w poprzek na kromki, podpiec w piekarniku, posmarować serkiem i obłożyć owocami.
Migdały lekko uprażyć na suchej patelni i posypać nimi kanapki. Całość polać miodem. Dodatkowo można ozdobić kanapki listkami melisy.
Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.
Podmiot prowadzący reklamę i dystrybutor: Alfasigma Polska Sp. z o.o. Wytwórca: Biofarma S.r.l., Mereto di Tomba (UD) – Włochy
Esoxx One to wyrób medyczny przeznaczony do terapii refluksu żołądkowo-przełykowego
Poprzez dalsze korzystanie ze strony, zgodnie z ustawieniami przeglądarki, zgadzasz się na używanie przez Alfasigma i naszych parterów plików cookie, w celu personalizowania treści i reklamy na podstawie Twoich zainteresowań i preferencji, oferowania lepszego doświadczenia korzystania ze strony oraz analizowania ruchu. Więcej informacji, w tym jak zmienić ustawienia / wycofać zgodę, w Polityce Plików Cookie. AkceptujęPolityka Plików Cookie