Co jeść przy refluksie i zgadze? PRZEPIS NA ŚNIADANIE
Co jeść przy refluksie? Jak ułożyć codzienną dietę, aby nie pogarszać zgagi? Podpowiadamy!
Kto często zmaga się objawami refluksu lub zgagi, ten doskonale wie, jakim wyzwaniem jest skomponowanie codziennej diety, aby nie wywoływać i nie pogarszać uciążliwych objawów. Dlatego we współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską stworzyliśmy nowy cykl bezpiecznych przepisów na dania dedykowane osobom zmagającym się z chorobą refluksową.
Zaczynamy od szybkiego, ale przede wszystkim pożywnego i kojącego śniadania. Smacznego!
Szybka granola z jogurtem, bananem i borówkami
PRZEPIS
Składniki na 1 porcję. W 1 porcji znajdziesz: 450 kcal, 15 g białka, 7,8 g tłuszczu, 77 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych górskich
0,5 łyżki nasion słonecznika
0,5 łyżki żurawiny suszonej
1,5 łyżki syropu klonowego
150 g jogurtu naturalnego 1,5%
1 mały banan
garść borówek (ok. 30 g)
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Na suchą patelnię wsypać płatki owsiane i nasiona słonecznika. Podgrzewać na średniej mocy co chwilę mieszając.
Po ok. 3-5 min, gdy płatki zaczną nabierać lekko złotego koloru, posypać cynamonem i zalać całość syropem klonowym i wymieszać, po chwili zdjąć z palnika.
Jogurt przełożyć do miseczki, posypać granolą z patelni, pokrojonym bananem, borówkami i żurawiną.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.