Świąteczny pasztet wegetariański z migdałami [PRZEPIS]
We współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską dzielimy się przepisami zgodnymi z dietą refluksową.
Święta dla osób zmagających się z refluksem lub zgagą to szczególne wyzwanie. Chcemy uniknąć „palących objawów”, ale trudno nam rezygnować z ulubionych świątecznych smaków. Co przygotować na Wigilię dla siebie lub swoich bliskich, aby zminimalizować ryzyko zgagi?
Przygotowaliśmy przepis na aromatyczny, wegetariański pasztet z migdałami, który świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Migdały pojawiają się w nim nieprzypadkowo – dzięki alkalizującym właściwościom pomagają zmniejszyć wydzielanie kwasu żołądkowego.
Ten prosty w przygotowaniu pasztet to idealne połączenie świątecznego smaku i troski o dobre samopoczucie. Sprawdź, jak łatwo możesz dodać zdrowy akcent do swojego świątecznego menu!
Wegetariański pasztet z migdałami
Składniki na 1 porcję.
Składniki:
¾ szklanki komosy ryżowej białej
1 szklanka zmiksowanych migdałów
100 ml oleju
2 pietruszki
2 marchewki
Kawałek pora
Mały kawałek korzenia selera
2 ząbki czosnku – jeśli nasila objawy, to zamienić na czosnek niedźwiedzi
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki bułki tartej do obsypania formy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki lubczyku,
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli, tymianku, pieprzu
Szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pora posiekać, a marchew, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pora, liście laurowe i ziele angielskie.
Po kilku minutach wyjąć liście i ziele, następnie dodać rozdrobniony czosnek, marchew, seler i pietruszkę – dusić ok. 15 min, aż warzywa staną się bardzo miękkie.
Warzywa, komosę, migdały, olej i przyprawy zblendować na gładką masę.
Dno keksówki posmarować niewielką ilością oleju, posypać bułką tartą.
Do keksówki przelać masę i piec w 200°C przez 35-45 minut.
Smacznego! Mamy nadzieję, że Święta upłyną Wam w spokojnej i radosnej atmosferze, bez „palących” niespodzianek.
Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.