We współpracy z dietetyczką kliniczną Joanną Marciszewską dzielimy się przepisami zgodnymi z dietą refluksową.
Święta bez zgagi? Dla osób zmagających się z nawracającą zgagą czy refluksem to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy co i jak przygotować, by zminimalizować ryzyko nieprzyjemnych dolegliwości i cieszyć się czasem przy świątecznym stole.
W ramach serii Świąteczne gotowanie bez zgagi dzielimy się przepisami na popularne bożonarodzeniowe potrawy w lekkostrawnym wydaniu. Masz ochotę na rybę po grecku? Ta wersja nie powinna Ci zaszkodzić.
Ryba pieczona po grecku
Składniki na 1 porcję.
Składniki:
400 g filetów z chudej ryby – dorsza lub mintaja
Kawałek pora
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – jeśli są objawy po przetworach pomidorowych, to można pominąć lub zamienić na pastę z pieczonej papryki
2 korzenie pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ksylitolu
200 ml wody
Natka pietruszki do podania
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Zetrzeć marchew i pietruszkę na tarce. Pora posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pora, po chwili marchew, pietruszkę, przyprawy, ksylitol i wodę. Całość dusić/gotować.
W tym czasie upiec rybę – posypać solą, pieprzem, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i zawinąć w folię. Piec ok. 10-15 min w 180°C.
Następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę warzyw, na to nałożyć rybę, a na wierzch drugą połowę warzyw. Całość wstawić do piekarnika na 5 min. Podawać z posiekaną pietruszką. Dla podkreślenia smaku gotowe danie skropić sosem sojowym.
Smacznego!
Wesołych Świąt bez „palących” dolegliwości.
Niekiedy osoby zmagające się ze zgagą odczuwają indywidualnie złe samopoczucie po niektórych produktach. W przypadku, gdy w składnikach przepisu jest produkt, po którym zwykle się czujesz gorzej, to spróbuj zamienić go na inny. Jeśli poza zgagą zauważasz u siebie dodatkowe objawy lub towarzyszy Ci choroba, to pamiętaj, aby dostosować przepisy do swojego stanu zdrowia.
Odkryj więcej przepisów dedykowanych osobom cierpiącym na zgagę lub refluks na blogu.