Dieta a refluks
Sprawdź, jakie produkty są wskazane, a jakie niewskazane przy problemach z refluksem
Refluks może nasilać zła dieta, dlatego warto wiedzieć co jest najlepsze na zgagę i które preparaty mogą ją złagodzić. Aby zapobiec dokuczliwym objawom, wskazane jest spożywanie odpowiednich produktów. Odpowiedzią na pytania co jest dobre na zgagę i które produkty na zgagę są warte uwagi, jest poniższa lista:
-
Produkty zbożowe
Pieczywo jasne, drobnoziarniste, półcukiernicze, kasze, biały ryż.
-
Produkty mleczne
Kefir, jogurty, serki homogenizowane.
-
Jaja
Gotowane na miękko, jajecznica na parze.
-
Chude: mięso, wędliny i ryby
Wołowina, cielęcina, wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe; leszcz, dorsz, lin, okoń.
-
Tłuszcze
Margaryny miękkie, oleje roślinne.
-
Młode warzywa
Najlepiej w postaci gotowanej, np. marchew, dynia, buraki, szpinak.
-
Owoce
Wszystkie oprócz cytrusów (w okresie zaostrzenia przyjmować je w formie przecierów).
-
Słodycze
Miód, musy, biszkopty.
-
Łagodne przyprawy
Bazylia, oregano, koper włoski, szałwia.
-
Łagodne sosy
Zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem.
-
Napoje
Wody niegazowane, herbaty owocowe, ziołowe (z wyjątkiem miętowej); alkohole w ograniczonych ilościach.
Lista zawierająca produkty na zgagę jest długa, więc nie należy martwić się mało urozmaiconą dietą. To co pomaga na zgagę zostało opisane, jednak warto pamiętać o jeszcze jednej zasadzie: zaleca się jeść mniej, ale za to częściej.
1.https://paleosmak.pl/dieta-paleo/na/zgage-refluks-wrzody/
2. http://www.lightbox.pl/refluks-i-zgaga-a-dieta
3. http://www.poradnikzielarski.pl/porady-zdrowotne/sposoby-na-zgage.html